Pierwsze Forum Vw Golf'a V'tki :-)

Teraz jest 9 wrz 2010, o 08:12

Wszystkie czasy w strefie UTC [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: spalanie- zima...
PostNapisane: 18 lis 2007, o 19:11 
Enthusiast

Chcia³bym poruszyæ temat spalania zim±, a w szczególno¶ci chodzi o klimatyzacjê. Korzystacie z klimy zim±? Bo wg. mnie to bez sensu trochê, chocia¿ z drugiej strony... wiadomo wyci±ga wilgoæ, ale czy warto?. Zróbcie jednak prosty test na zimnym silniku. (przynajmniej ja to robi³em przy dwustrefowej automatycznej climie ):

- jednego dnia przejd¼cie siê na odcinku oko³o 10 km (najlepiej w mie¶cie bêdzie wiêksza ró¿nica) przy w³±czonej klimie i sprawd¼cie spalanie,
- drugiego to samo tylko bez klimy, oczywi¶cie o temperaturze bliskiej lub poni¿ej zera. Sprawd¼cie spalanie.

Moje spostrze¿enia:
- spalania ró¿ni³o siê u mnie o 5 litrow!- na klimie mia³em oko³o 12, a bez oko³o 7. Jazda oczywi¶cie bardzo spokojna bo silnik w za³o¿eniu mia³ byæ zimny. Kolejna sprawa... sprawd¼cie jak ro¶nie temp. oleju. Bo wg. bez klimy zdecydowanie szybciej-> co za tym idzie, prêdzej rozgrzane auto i mo¿na je¼dziæ trochê ¿wawiej. Kolejna sprawa to samo ogrzewanie... klima zim± ogrzewa o wiele wolniej ni¿ zwyk³a "dmuchawka".

Zatem... czy naprawdê jest sens u¿ywania klimy zim±? Ja uwa¿am, ¿e nie, poprawcie mnie je¿eli siê mylê i podzielcie swoimi spostrze¿eniami.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 21:18 
Fan Forum

Mam 2.0TDI.
Po wlaczeniu klimy i nawiewu cieplego - od razu po wlaczeniu auta leci cieple powietrze. Fajna sprawa bo szyba odmarza.
Niestety silnik sie przez to nie nagrzewa :( Bo wentylatory wyciagaja cale cieplo z nagrzewnicy :) nawet przy obiegu zamknietym.

Wiec albo cieplo w tylek mi albo silnikowi.

Z klima mam spalanie wieksze o 1.5 litra- ok 8.6 w miescie, bez klimy ok 7,2 ( przy porannej drodze na zajecia- ok 5kilometrow w tym 8 sygnalizacji z czego na dwoch czekam dwie albo 3 kolejki)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 01:32 
Fan Forum

lisik napisał(a):
Po wlaczeniu klimy i nawiewu cieplego - od razu po wlaczeniu auta leci cieple powietrze. Fajna sprawa bo szyba odmarza.

Zrób sobie skan vagiem - w pi±teczkach jest montowany dodatkowy (elektryczny) ogrzewacz powietrza nawiewanego do kabiny. Dlatego jest ciep³o od kopa.

Tytuł: Re: spalanie- zima...
PostNapisane: 19 lis 2007, o 08:00 
Fan Forum

wojtek napisał(a):
Zatem... czy naprawdê jest sens u¿ywania klimy zim±? Ja uwa¿am, ¿e nie, poprawcie mnie je¿eli siê mylê i podzielcie swoimi spostrze¿eniami.

Jak najbardziej u¿ywanie klimy ma sens, osusza powietrze przez co szybciej odparowywuj± szyby, albo wcale nie s± zaparowane a to wp³ywa na bezpieczeñstwo
tak wiêc warto, ca³y czas je¿d¿ê z w³±czon± klim±
trochê dziwi± mnie twoje wyniki testu, uwa¿am ¿e nie by³by on miarodajny w moich warunkach
mam ró¿nice na trasie do pracy (5 km, nierozgrzany silnik) nawet do 4l/100km w zale¿no¶ci od korków itp.,
poza tym kompresor klimy siê nie w³±cza poni¿ej 5 stopni, tak¿e nie wiem co mia³oby powodowaæ zwiêkszone spalanie

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 11:31 
Enthusiast

krzy_p - diesel czy benzyniak? My mowimy o dieslach, a to zupelnie co innego.

To, ¿e klima wyci±ga powietrze to wp³ywa tylko na wyci±ganie wilgoci i to jest plus. Co do zaparowanych szyb... sprawd¼ czy paruj± Ci bez klimy :) bo na 10 km napewno nie. Opisa³em wszystko w te¶cie i minusów jest znacznie wiêcej dlatego uwa¿am, ¿e eksploatowanie klimy zim± (na krótkich dystansach) jest bez sensu.

PostNapisane: 9 mar 2010, o 20:33 
Enthusiast

panowie a nie jest tak czasami ,że klima nie działa jak jest poniżej 4stopni w plusie.....??

PostNapisane: 9 mar 2010, o 20:47 
Fan Forum

nemesis napisał(a):
panowie a nie jest tak czasami ,że klima nie działa jak jest poniżej 4stopni w plusie.....??

tez tak slyszalem, dlatego tym bardziej sie dziwie, ze wyniki testu wyszly takie a nie inne. To ze temp silnika szybciej rosnie to przekonalem sie podczas jazdy jak bylo na zewnatrz w dzien ponizej -20 stopni, wtedy wcisnalem OFF i silnik znacznie szybciej sie nagrzewal, ale w srodku robilo sie zimno i szyby parowaly.
tak na marginesie... Jak włączam obieg zamkniety to rosieja mi szyby (AC non stop włączone) czy to normalne, bo myslalem ze klima zalatwia ten temat i szyby nie rosieja...?

PostNapisane: 10 mar 2010, o 09:51 
Fan Forum

Tysonq napisał(a):
Jak włączam obieg zamknięty to rosieja mi szyby (AC non stop włączone) czy to normalne, bo myślałem że klima załatwia ten temat i szyby nie rosieja...?

normalne przy obiegu zamkniętym

PostNapisane: 10 mar 2010, o 16:14 
User

Ja osobiście po włączeniu silnika nie używam wogóle nawiewów chyba że parują szyby dopiero po przekroczeniu 50C temperatury silnika załanczam dmuchawe klima w zimie żadko zanim sie rozgrzeje silnik włanczam podgrzewanie foteli bo takowe posiadam moim zdaniem bez sensu jest od razu załanczać wszelkiego rodzaju nawiewy skoro silnik jest zimny i tak z nawiewów nie leci ciepłe powietrze przynajmniej silnik szybciej łapie temperature a nagrzewnicy elektrycznej nie posiadam bo jak pare razy próbowałem na zimnym silniku to ciepłe powietrze jakoś nie leciało chyba że trzeba dłużej czekać :?:

Golf V 1.9 TDI BKC Sportline

PostNapisane: 10 mar 2010, o 16:16 
Fan Forum

Kazdy TDI w Golfach V ma nagrzewnice elektryczna ;)

PostNapisane: 10 mar 2010, o 16:19 
User

To chyba sie na tym nie znam a jaka jest procedura jej załonczenia :?:

PostNapisane: 10 mar 2010, o 16:33 
Fan Forum

Ona działa wyłacznie jak mamy załączony nawiew na przednia szybe.
W innej opcji owa elektryka nie działa ;)

PostNapisane: 10 mar 2010, o 16:47 
User

Aha wszystko pojołem dzięki kolego pszczolek :D

PostNapisane: 11 mar 2010, o 00:54 
Fan Forum

Czy w klimatroniku też trzeba ustawiać nawiew w tryb "na szybę", żeby zadziałała nagrzewnica, czy wystarczy mieć na AUTO?

PostNapisane: 11 mar 2010, o 17:29 
User

Jak już jesteśmy przy tym temacie czy ktoś używa dodatków do paliwa/oleju? Na stronie STP jest kilka ciekawych środkówhttp://www.stp.com.pl/produkty/ tylko czy skutecznych w działaniu tak jak twierdzi producent w opisie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC [czas letni (DST)]