nemesis napisał(a):
panowie to ja nie wiem czy gadamy na tych samych falach dodam z włąsnego doswiadczenia maiłem azv mkv zrobionego na 198 ps i 420 NM i problemy miały benzynowce około 200ps nikt mi nie powie - auta o podbnej masie i parametrach mocowych to ropożłop ma wieksze szanse. Dodam ze trzy lata temu miałem astre bertone turbo z20let i dostawałem w dupe z wikeszościa ropociągów w przedziale 180-210 ps a dodam ze benzyniaki zawsze o te prae kilo są lżejsze

Kiedys latałem na lotniska na 1.4 mili miałem corse opc 1,6 turbo waga 1200kg civc type r VII 200ps waga 1100kg i powiem że problemy były jak stawałem z ropociągami w podobnych przedziałach mocowych. Dlatego po tych doświadczenaich nabarałem dużego szacyunku dla dieslowców bo naprawde mają potencjał i potrafia zaskoczyć. Fakt jedyne czego długo disle nie będą miały to wrażeń jakie daja doładowane benzyny. No i jeszcze jedno jak juz sie wgłebiamy w temat zawsze jak stawałem na kresce to miałem największy problem z qutaro przeciwnikiem bo jednak trakcja przy tych momentach i mocahc jest bardzo istotna a fwd to jednak maja swoja boloczkę. Bo owszem patrząć na predkosciomierz to moze jest ok ale co z tego jak połowe drogi tracisz na mielenie mięsa na asfalcie w miejscu

tu tak ciekwostka z tsi gt praktycznie niezauważalna róznica
http://www.zeperfs.com/en/duel1673-1352.htmOpel, honda i portal domorosłych ścigantów, do tego fwd-quattro i masa 1100kg, masło maślane, z takimi argumentami się nie dyskutuje

dodam że nawet na allegro nie ma takich chipów żeby nadrobić 3+ długości startując
z miejsca i zostawić konkurenta "bez żadnych szans". A mniej więcej taka jest różnica między GTD a GTI
w realu. No ale może dla niektórych prawie równo no już "nie ma żadnych szans"

.
Żeby ułatwić wybór między TSI i GTD musisz wziąć pod uwagę pakiet stylistyczny i dodatki (chcesz lub nie) no i jakiś tam prestiż, o ile można tak powiedzieć w przypadku golfów(myślę że można), który idzie z posiadania GTD. Bądź co bądź to GTI w dizlu. Duże hamulce i wszystko o czym już pisano a za co będziesz musiał w przyszłości dopłacić jak będziesz chciał dłubać.O gustach się nie dyskutuje ale VI GTD wygląda bardzo ładnie i o ile auta mogą mieć duszę czy coś, to na pewno szybciej ma ją GTD niż TSI.
No ale jak chcesz GTD a nie zależy Ci na oszczędnościach w paliwie, nie jesteś handlowcem i nie tłuczesz gigantycznych przebiegów to po co się zastanawiać nad wyborem pomiędzy TSI vs GTD? Bierz GTI i masz z głowy, zwłaszcza że wychodzi taniej niż GTD i dużo lepiej niż TSI, tak po środku. Dziwny i trudny wybór sobie postawiłeś. Dodatkowo rozrzut cenowy między GTD a TSI jest tak duży, że poważnie rozważyłbym moją propozycję dot. GTI.
Współczuję Ci kolego...